Impresii de calatorie din USA

Publicat pe sep 21, 2012 in Noutati

Impresii de calatorie din USA

Am calatorit in USA, California pentru o luna (nu pentru prima data) si doresc sa scriu cateva impresii de calatorie.
Am aterizat la San Francisco si ne-a asteptat un frig in aeroport care ne-a pus in miscare, mai ales ca a trebuit sa asteptam cateva ore pana sa ne ia cineva de la aeroport. Apoi am ajuns in zonele calde , ca in Romania pe care o lasasem in urma.

Acolo ne-au asteptat mai multi prieteni pe care ii intalnisem cu putin timp in urma in Romania, si a fost foarte bine. Acomodarea cu fusul orar nu e o mare problema cand mergi in acea directie, problema e la intoarcere.
De acolo din Modesto ne-am inceput calatoria prin toata California un stat american frumos, mare, care are de toate si din belsug. Un stat american cu oameni care muncesc pentru banii pe care ii au si se bucura de banii castigati. Am vazut o agricultura impecabil de bine facuta, dotata si organizata. Am vazut un sistem de drumuri cum rar vezi si un sistem de strazi prin orase bine marcate. Traficul mare si traficul mic in orase este de un respect total.

Scolile americane, Californiene sunt cu o dotare extraordinara, fie inauntru fie afara. Orice scoala are spatii mari pentru dotari interioare cat si pentru cele exterioare. Bazele sportive ocupa un loc important in educatia copiilor americani. E o placere sa vezi terenuri ingrijite de fotbal, baseball si fotbal american. Copiii sunt implicati in sport si nu numai intr-un sport. Au in programa scolara mai multe discipline iar cel favorit este practicat cu intentia de a deveni profesionist. Parintii sunt si ei implicati in viata sportiva a copiilor lor pregatind in grup cele necesare jocurilor cat si sustinerea lor la competitie. Toata lumea intelege ca sportul este o modalitate extraordinara de educatie, disciplinare, cladirea caracterului, pe langa cele fizice de sanatate si dezvoltare armonioasa.

Apoi universitatile au sportul ca preocupare in programele lor. Multi studenti primesc burse si scolarizare gratuite pentru a juca in echipa Universitatii iar competitiile universitare nu sunt cu nimic mai prejos decat competitiile profesioniste, nici la implicare si nici la spectatori. Cu siguranta ca sunt echipe si sporturi cu mare priza la public dar cele multe sunt cele de amatori sau semiprofesioniste.

Am vazut competitie de copii care se desfasura intr-o sambata la o baza cu vreo zece terenuri de fotbal. Sute de copii, zeci de masini si parinti, toate terenurile erau pline. Se juca un fel de Playoff in care juca toate grupele implicate intr-o competitie dintr-o anumita zona. O imagine superba a copiilor, parintilor, organizatorilor. Implicare, bucurie si respect! Aceasta am vazut eu la sportul din America.

Am vazut multe intr-o luna calatorind de la Nord la Sud in California si impresiile sunt placute. Un Los Angeles aglomerat, un Sacramento serios, un parc national Yosemite impresionant, Santa Monica cu o plaja superba si o apa calda, orasele mai mici ca Fresno, Modesto sau Reno mai linistite, fara forfota din marile orase. Nu am vazut Las Vegas… poate data viitoare.

Desigur ca nu e o tara cu totul perfect sau desavarsit. Au si ei plangerile lor politice, sociale, religioase si de alte spete, dar e o tara construita pe principii bune, stabile si care au continuitate indiferent de alternanta la conducere. Schimbarile care intervin nu sunt de natura sa rastoarne totul cu susul in jos si nu sunt gandite sa faca ceva doar sa nu fie cum au facut predecesorii. Dezbaterile televizate sunt profesioniste si pertinente, menite sa lamureasca si sa ajute la formarea unei opinii.
Ar mai fi multe de spus dar nimeni nu are rabdare sa citeasca mult, asa ca voi lasa si loc de intrebari.

Cu respect si ganduri bune,

Mihai Bulc
Manager
CF Academic